A4 papir & kopipapir A4

Hva er papir og hva lages det av?

Papir er nå en så stor del av hverdagen vår, at det nesten er vanskelig å forestille seg et liv uten.

I utgangspunktet ble papir laget ut av fiber som ligger under barken til morbærtrær. Ideen ser ut til å ha utviklet seg fra fremstillingen av filt. På samme måte som filten ble laget ved å komprimere animalske fibre til et ark, ble papir laget ved å komprimere plantefibre. Morbærfibre ble blandet med vann for å danne en slags mos, som deretter ble lagt i et jevnt lag som dekket overflaten av en fin sil. En stund etter dette ble arket lagt til tørking. Det var kineserne som fant opp denne metoden, og de prøvde å holde det skjult – hvilket gikk greit, en stund, men åpenbart ikke for alltid. Den grunnleggende prosessen for papirfremstilling har i grunn endret seg lite siden den gang. Det er vanlig å bruke trær til dette, da det er en naturlig og fornybar ressurs. Andre fordeler med å bruke trær, er at de har en iboende styrke og tilgjengelighet til rimelig lav pris.

Hva A4-papir brukes til

Etter internasjonal standard (ISO) måler A4-formatet 210 mm ganger 297 mm. Denne størrelsen brukes i en rekke magasiner, dokumenter, bilder, brev og lignende, og er vel den størrelsen man er mest kjent med, både hva gjelder dimensjoner og betegnelse. A4-størrelsen har faktisk blitt standard forretningsbrevstørrelse i mange land, deriblant Europa. Papir er generelt en viktig informasjonsbærer, selv i dagens samfunn.

Kopipapir a4

Kopipapir i A4-størrelse

I denne informasjonsalderen er det fremdeles viktig å formidle, ikke bare via en skjerm, men også i fysisk format. Dessuten foretrekker mange å lese fra fysiske hefter og dokumenter heller enn fra en skjerm. Kopipapir kommer i ulike størrelser, som A3 og A4, og i forskjellig kvalitet, avhengig av fremstillingsprosess og materiale som er brukt. Noen typer kopipapir er laget med en slik overflate at det passer best til å skrive ut bilder. De har en blankere, behandlet overflate. Andre typer er helt enkle og kan brukes til å skrive ut brev og lignende.

Hva med miljøet?

Som sagt er papir en naturlig og fornybar ressurs. Det blir ofte kildesortert og skapt om til et nytt produkt. Vi må ha trær på jorden – de gir like mye som de tar og regulerer luften vi puster inn. Det finnes strenge regler for nedhugging av trær, så det skal være helt trygt å bruke papir med god samvittighet.

Comments are closed.