Fargepapir

Selv om man antakeligvis finner fargepapir på de fleste kontorer, så er det kanskje mest vanlig å finne det i skuffer og skap på skoler og barnehager. Vi vil her presentere fargepapir, hva det er, hvordan det lages, hvem det brukes av og hva det typisk brukes til.

Hva er fargepapir og hvordan lages det?

Papir finnes i forskjellige kvaliteter, tykkelser og størrelser. Man finner også en mengde spesiallagde papirtyper, med egenskaper tilpasset til ulik bruk. Felles for alt papir er at de en gang ble laget av tre og plantefibrer. I selve papirprosessen starter man med å lage papirmassen, som er selve råvaren. Den består av frigjorte fibre fra trær og planter, som suspenderes i vann. Deretter dreneres massen gjennom en flat sil, slik at man får en slags matte av sammenfiltrede fiber. Denne massen vil deretter bli presset og tørket i en maskin og kommer ut som papir. Underveis i prosessen kan det blandes inn farger av ulikt slag, slik at vi til slutt kan få kjøpt fargepapir i alle mulige varianter på butikken.

Hvem er forbrukerne?

Den typiske gruppen som bruker mest fargepapir er antakeligvis skoler og barnehager, samt hobbyverksteder og en del kontorer. Ellers er det rimelig å tro at en del trykkerier har fargepapir i sitt sortiment.

Bruksområder

FargepapirFargepapir kan i utgangspunktet brukes til alt mulig, men nå er det slik at ulike papirer typisk har sine bruksområder. Det ville kanskje sett litt rart ut dersom man fikk brev fra offentlige instanser i alle regnbuens farger. Nei, fargepapir kommer nok mest til sin rett innenfor kunst og håndverk. For skoleelever og barnehagebarn er det nyttig med farget papir når de skal lage julepynt og påskepynt og når de klipper og limer og setter sammen ulike figurer og bilder. Hadde man bare hatt hvitt papir og måtte farge alt selv hadde nok flere mistet tålmodigheten fort. Det er også populært fra ledelsen i skoler og barnehager å sende ut informasjonsskriv og lignende på farget papir. Et rødt skriv om juleavslutningen, et gult om avviklingen av påskeferien og kanskje et grønt om en fagdag ute i naturen. Fargene gir liv til temaet som det skrives om.

Resirkulering og gjenvinning

Her i Norge har fokuset på gjenvinning og gjenbruk vært stor de siste årene, og papir er intet unntak. Papirfibrene kan resirkuleres inntil fem ganger, og stort sett består returpapir både av ny papirmasse og resirkulert papir. Omtrentlig 60 – 80 % er gjenvunnet papirmasse og 20 – 40 % er ny papirmasse.

Comments are closed.